19. desember 2008

I dag heve me lege i oljehyre på golvet å skrubba og skrubba for å få fekk tjære og talg og anna rusk! D æ seiste dagen på skulen fø i år, difor va d viktig at d vart ordentleg reint! D va knallartig å vaske når golvet va skeissebane og musikken fekk føtane te å hoppe!

16. desember 2008

Då eg va liten hekk d eit teppe/åkle i trappa hjå gome (farmor), og d heve eg alltid vore sø fasinera av. Lika sø godt fargane og kunne kje skjønne korleis d va laga, men d lurar eg kje på lengre! I dag starta eg å veva sjølv! Te no heve d berre blitt ein liten prøvelapp, men ette joleferien startar "alvoret", og d va sø moro å veva i dag og sjå mønsteret koma fram at eg kje heve behov fø ferie i d heile tatt, no vi eg berre fortsetje å veva og veva!

D æ mykje som må gjerast før ein kan starte å veva:
Fyrst av alt må ein bestemme kva mønster ein skø ha 1. Ein må lage renning= trådane som æ festa i veven, dei loddrette trådane når ein sit på veven 2. Ein må feste renninga på veven, og stramme dn te fingrane bli heilt blå 3. Sø må ein tre trådane gjennom noko som liknar ein kam 4. Ein må sø tre trådane gjennom noko som kallars hesper, d æ desse som styrer pedalane og pedalane styrer mønsteret 5. Sø må ein tre trådane gjennom kammen på nytt 6. Og sø må ein tre pedalane 7. Ein må og stramme adda trådane slik at dei bli like stramme 8. Sø må ein finna dei fargane ein vi ha og lage ei vikleprøve, ei prøve på korleis du vi at ditt ferdige produkt vi sjå ut 8.Sø må ein kanskje veva ein prøvelapp før ein kastar seg ut i "det verkelege liv" På dette bilete heve eg kome te punkt 6, og når eg skriv detta heve eg vore gjennom adde punkta!
Detta æ min prøvelapp, d fyrste eg heve veva sea bornehagen, og d æ like moro som d va dn gong, sikker ENDÅ moroare!

Her æ pedalane og d va litt av eit puslespel å tre dei rett, fø viss ein gjer feil bli heile mønsteret feil au!

15. desember 2008

I dag heve me hatt seiste dagen mæ valfag "Frå jord til bord", betre kjendt under namnet Mat! I dag laga me sylte og leverpostei, som me skø eta på joleavsluttninge.

Til en sylte på ca. 1 kg trenger du:
½ stk. svinehode
1 skive svinebog
1 ½ ss salt
1 ts pepper
½ ts malt nellik
½ ts malt allehånde
1 ts malt ingefær
2 ts gelatinpulver

Les framgangsmåten på: www.matprat.no/artikkel.aspx?artid=7933
Før (og no) var d vanleg å lage sylte av grisehovud, men sea menneske heve sø lik anatomi som grisen er d lov å bruke andres hovud og!:

14. desember 2008



Tonje lagar mint på joleverstaden, der me og laga karamellar, piparkekehus, marsmallows, trøflar, nougat, sjokoladekaramellar, nøttesjokokolade o.l.

Eg heve akkurat gått luciatog!
Lærarungane æ alltid mæ, her Viljar og Vemund!

Tanteungen te Liv, miljøarbeidar på skulen!

Linnea, ein av skulehestane

Elin lagar seg jolepynt!
Endå ein lærarunge!

Pia lagar sjokolade mæ rosiner og nøtter, sjølv om eg trur ho åt d meste av sjokolada før ho rakk å ha resten av ingrediensane i!
Nok ein lærarunge, som kje klarte å halde hendane av piparkakehuset uansett kor mange gonger mor hennar sa d!